kaley.blog.hu

"Minden amit hallunk, vélemény, nem tény, és minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság."

Függőség

2011.01.08. 20:12 - Kaley

A szenvedélyek rabjai vagyunk. Ha belegondolunk, eléggé megdöbbentő a tény, hogy a függőségnek hány fajtája, formája létezik. Általában, ha elhangzik a "függőség" szó, mindenki a drogokra, a cigire és a piára gondol. De túl egyszerű lenne, ha "csak" ez a három dolog tartana minket fogva, nem?

A 21. századra eljutottunk arra a szintre, hogy ne csak ezek a dolgok bénítsanak meg minket, hanem a videójátékok, az internet, a tv és még sorolhatnánk.

Vegyük akkor sorba! Az első 3 dolog, akire mindig gondol, ha a függőségről beszélünk, az ugye a fent említett drog-cigaretta-alkohol hármasa. Sokan azt hiszik, ennyivel le is van tudva a dolog, csak ettől a 3 dologtól kell távol tartanunk magunkat, és akkor semmi nem fertőzhet meg minket, semmiféle függőség nem alakulhat ki bennünk. Megvonhatjuk magunktól a drogokat, megvonhatjuk a cigarettát, megvonhatjuk az alkoholt, de ez nem az jelenti, hogy más szenvedély nem létezik. Mert létezik, és lehet, rosszabbak, mintha csak simán cigiznél vagy piálnál, mert azokat a dolgokat nehezebben lehetne felismerni. A drogok a legveszélyesebbek talán a 3 közül, és számomra hihetetlen, hogy a fiatalok tényleg kipróbálják ezeket, miközben tudják, hogy milyen következményei lehetnek. Mert az, hogy a fiatalok nagy része cigizik és alkoholizál, az lassan általánossá válik, és mindenki, aki felkerül középsuliba, úgy iszik, mint akinek kötelező. Egyre többen szoknak rá a dohányzásra. Aztán ha már egy valami megfog, akkor jön utána a többi is...

Nézzük hát az új őrületeket. Első a listán: internet, azonbelül a Facebook-függőség. Az előző bejegyzésemben már szóba került ez is, és a tv illetve a média hatása. Facebook. Manapság ez a legnépszerűbb közösségi oldal. Előnyei: rengeteg alkalmazás színesíti, interaktív, megoszthatod a gondolataidat bárhol és bármikor, ugyanis mobilról is elérhető az oldal. Így nem korlátoz semmi, hogy elérd az oldalt: bármikor megteheted, és épp ez az. Bármikor, és ehhez hozzászokik az ember, és ha már korlátozzák ebben a dologban, feszült lesz és ideges. Mert függővé tesz maga az internet. Említhetném még a Twittert is, vagy akár az MSN-t, különböző, egyéb közösségi portálokat, de azt hiszem, így a legvilágosabb, miről beszélünk. De komolyan, gondoljatok csak bele. Ülsz a buszon, mész az úton, s ugyanazt látod mindenhol, még a suliban is: mindenki facebookozik. A mobiltelefonod is függővé tesz. Nem csak az internetszolgáltatással tehet azzá; lehetsz SMS-függő is, vagy csak kényszert érzel arra, hogy folyton telefonálj.

A lista második helyén a TV szerepel. Ez az, amivel még kiemelten foglalkoznunk kell. Ami megint csak szembetűnő. Előző bejegyzésemben is írtam, feltettem a nagy kérdést: manapság hányan ültök le minden este VV4-et nézni? Tévedés azt hinni, hogy csupán ezek a műsorok tartanak minket függőségben - VV4, X-faktor, Megasztár és a többi őrület. Nem. Mert nem csak ezek vannak. A VV4-et azért írtam, mert most ez megy a TV-ben pont, ez most aktuális. Suliba is, másról sem beszélnek a többiek, mint a Való Világról, s lassan már én is kívülről fújom az egészet, annyiszor elmondják, holott nem is nézem, nem is érdekel. És ez egyáltalán nem pozitív dolog, szerintem. Egy nap minimum 20x hallgatom végig azt, hogy "Táávolsáágot? Táávolsáágot?" meg Alekosz híres mondását, hogy "Mindig minden körülmények között?"... Egyik osztálytársam pedig valami ilyesmit mondott a múltkor: "Mért nincs olyan, hogy egész nap menne a VV4, és akkor legalább lehetne mit nézni a TV-ben, nem unatkoznék". Na nálam ez veri ki a biztosítékot. Tényleg ennyire unatkoztok, vagy ennyire buták lettetek?! Nem igaz, hogy semmi más értelmeset nem tudnátok találni a TV-ben. Oké, hogy manapság az a divat, hogy hülye műsorokat kell nézni, de aki akar, az igenis tud értelmeset találni abban a kibaszott TV-ben. A TV2-n és az RTL-en lehet nem fog. Persze nem csak ez tehet függővé, hogy mindennap ezt nézd, hanem különféle sorozatok, meg bármi más. Én személyszerint nem nézem a VV4-et, meg szinte már TV-t se. És nem azért, mert nincs benne semmi értelmes, mert lenne. Csak tudok mást is csinálni, hasznosabbat, például olvasok egy könyvet, vagy ilyesmi. Maximum a Barátok Köztöt nézem meg, vagy néha a Híradót, de istenem, nem halok bele, ha nem látom.

De veletek mi lenne, ha megszűnne a Facebook? Mi lenne, ha nem nézhetnétek TV-t? Mi lenne, ha hirtelen megszűnne a VV4? Mi lenne?

De őszintén szólva az okokat kellene megtalálni, mert hát biztos van annak oka, hogy ki miért lett függő. Mi váltotta ezt ki? Mert minden okkal történik, nemde?

Drog. Cigi. Pia. Facebook. VV4. És a többi. De vegyük sorra előbb ezeket. Miért kezd el drogozni valaki? Van, aki erre gondolkodás nélkül rávágja, hogy "Ugyanazért, amiért más cigizik vagy iszik". És ott a lényeg: gondolkodás nélkül vágja rá. Gondolkozzunk már egy kicsit! Ez túl egyszerű megfogalmazás lenne, ráadásul az okot még mindig nem tudjuk meg ennyiből. Szerintem ez személytől függ, hogy ki mihez vonzódik, és ezáltal mi ejtheti fogságba. Ez az egyik része, a másik részt pedig az teszi ki, hogy alapból milyen a szociális hátterünk, milyen az életünk, az életfelfogásunk, és közrejátszanak az érzelmeink is. Ha drogozik valaki, az miért teszi hát? Csak ő tudja, de van, mikor ő maga sem tudja megmondani. És ez a baj. Csak úgy hirtelen az élete részévé vált ez, és vagy nem tudja, vagy nem akarja, vagy nem tudja és nem is akarja elengedni ezt. Én azt gondolom, hogy ha valaki elkezdi ezt, fiatalként, annak vagy az az oka, hogy a családjában vagy magánéletében vannak gondok, és ez elől menekül (ezt mondanám az alkoholistákra is), vagy a társaság viszi bele. A cigaretta más kérdés. Szerintem a cigarettát a legkönnyebb megtagadni lényünktől, mert ha nincs rá hajlama valakinek, ha ténylegesen megtagadja, akkor nem fog tudni kísértésbe esni akkor se, ha kipróbálja. Nem fogja befolyásolni. De hát alkoholt ki nem iszik? Akár buliban, akár ünnepi alkalmakkor, bármikor?! Mert így is, úgy is megkínálnak, és ha másért nem, az illem kedvéért el fogod fogadni. A cigarettát viszont aki nem akarja, tényleg nem fogja. Én például soha nem akartam cigizni, irtóztam is attól, hogy én valaha cigit fogjak a kezembe, mégis elkezdtem dohányozni. Miért? Szerintem ezt nem lehet arra fogni, hogy "a társaság miatt"... Nem, nem azért szoktam rá. Megtetszett. És tévedtem, igenis szükségem van rá, de nem azért, hogy ezzel vágjak fel. Nem. Nem vagyok rá büszke, hogy dohányzom, de felvállalom, mert én így élek, és szeretek cigizni, kész. Megvolt bennem a hajlam iránta, de ha 1 hétig nem gyújtok rá, az nem fog földhöz vágni. Mert kibírom. Itthon soha nem cigizek. Nekem nem ez vált megszokássá, hanem az, ahogy a sulis napjaim telnek, ahogy azokat töltöm el.

A függőséggel tulajdonképpen az a baj, hogy sohasem végződik jól. Nem végződhet jól. Mert tegyük fel, hogy nincs semmi gáz, csak úgy döntesz, leteszed a cigit, jól vagy, semmi betegséged nem alakult ki tőle. Akkor is rosszul végződik, mert sajnálni fogod a sok pénzt amit kidobtál rá. Ez a legegyszerűbb példa. Nem pedig az, mikor azzal riogatnak, hogy jaj meghalsz tőle. (Amúgy én ezt se hiszem el, hogy mindent a cigire fognak, hogy mennyi betegséget okoz...én ezeknek a dolgoknak a felét se hiszem el) Mindennek van káros hatása, és a betegségeket nem csak ezek okozhatják. A függőség igazából egyfajta mámor, egy út, ami egy másik világba vezet. Tompítja a fájdalmat, elhomályosítja a rossz emlékeket. Ezért keresi az alkoholista ezt a mámort, ezért szereti ezt csinálni a drogos. Mert addig sem sújtja a való élet átka. Ezért jó VV4-et nézni, ezért jó Facebookozni. Sőt, szerintem az olvasás is válhat függőséggé, most, hogy így jobban belegondolok. Én nem tudok úgy lefeküdni, hogy legalább egy fejezetet el ne olvassak a kedvenc könyvemből. Mert ez az életem része lett, és szükségem van arra, hogy elszakadjak a való élettől egy kicsit.

De ez a mámor, ez a jó érzés egy idő múlva elmúlik. S újra előjön a fájdalom. Előbb-utóbb összeomlasz. Azt mondják, addig nem fogsz tudni leszokni, míg a padlóra nem kerülsz. Miért? Azért, mert ha már ott vagy, lent a mélyben, és nincs semmi, ami örömet okozna, még ez sem, akkor fogsz elkezdeni gondolkozni. Akkor fogod végiggondolni, hogy hogyan és miért jutottál oda, ahol vagy. Akkor már nem lesz hová menekülnöd, akkor már nem hunyhatod be csak úgy a szemed. Mert akkor ébredtél fel. És nem az fog számítani, hogy mennyire fáj az a dolog, ami miatt függővé váltál, hanem az, hogy már nincs hová menekülnöd.

A bejegyzés trackback címe:

https://kaley.blog.hu/api/trackback/id/tr714693742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.