kaley.blog.hu

"Minden amit hallunk, vélemény, nem tény, és minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság."

Közösségek

2011.01.25. 18:44 - Kaley

Az ember társas lény.  - Szinte már közhelyként hangzik ez a mondat. Nem szeret egyedül lenni, szüksége van társra, társakra. Az emberek ugye általában közösségekben élnek, senki nem akar egyedül lenni, mindenki tartozni akar valahová. Közösség alatt azonban sok mindent értünk, több értelemben használhatjuk ezt a szót. Biológiai értelemben ugye az élőlények közösségéről van szó, társadalmi értelemben pedig az emberi közösségről. Egy közösség soha nem egy vagy két emberből áll, hanem többől. De mit értünk közösség alatt?

Nézzünk pár példát: Suli. Osztály. Baráti kör. Munkahely. Városok, falvak lakói. Lakóparkok. Vagy akár egy ország, egy nemzet...

Egy olyan csoport, hely, ahol több, hasonló gondolkodású, célú ember van.. ez is lehet egy megfogalmazás. Valamilyen szempont szerint kategorizáljuk az embereket tehát. Csoportokba tömörülnek. A suli is egy közösség. Egy lakópark is közösség. Léteznek etnikai közösségek is. A lényeg: valami összeköti ezeket az embereket. Vannak szűkebb és tágabb közösségek is persze. 

Azonban egy közösségnek is vannak szabályai, alkalmazkodnunk kell egymáshoz. Az egész társadalmat ez építi fel, a társadalmat nem lehet megváltoztatni. Egy ország, egy csoport, egy közösség csak  így képes működni, kellenek a szabályok, azonban ezt be is kell tartani mindenkinek. Minden ember egyenlő. Egyenrangúak vagyunk.

És ahogy fent említettem: mindenki tartozni akar valahová. Igaz ez? Tényleg muszáj mindig, minden körülmények között bezsúfolódni, beolvadni valahová, csak mert a helyzet ezt kívánja, követeli meg tőlünk? Hogy olyan társaságba  tartozzunk bele, ahová nem akarjuk, de mégis, inkább beleolvadunk, csak hogy ne legyünk egyedül? Ezt már szinte szabályosan rákényszerítik az emberre. Mi van akkor, ha valaki nem akar tartozni abba a csoportba, ahová előírják neki? Mert nem szeret ott lenni, vagy egyszerűen nem tartozik oda. Attól, hogy nem áll be a többi birka közé, még nem fogja felborítani a társadalmi rendet. Attól még meg tud ugyanúgy felelni a társadalmi normáknak.

Nem a társadalmat akarja megváltoztatni igazából az ilyen ember, a társadalmat nem lehet, nem is kell megváltoztatni. A világunkat nem lehet El Dorado képére formálni. Ez a világ nem lehet utópisztikus. Mert ez a valóság, nem pedig a képzeletünk szüleménye. Hiába vagyunk egyenlőek emberileg, a társadalom szerinti rangjuk, szintünk folyton meg fog minket különböztetni, s ezáltal a vagyoni különbségek nem szűnnének meg. Ezzel nem is lenne baj, ha az emberek képesek lennének egy kicsit elviselhetőbb formába önteniük magukat...

A bejegyzés trackback címe:

https://kaley.blog.hu/api/trackback/id/tr614693782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.