kaley.blog.hu

"Minden amit hallunk, vélemény, nem tény, és minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság."

Nem vagy példaértékű

2011.02.01. 12:09 - Kaley

Főleg a 12-14 éves korosztály állít magának előszeretettel példaképe(ke)t. De egyáltalán, van olyan ember a világon, akire érdemes felnézni - mindig, minden körülmények között? Bármit tesz, bármit mond, az mind-mind példaértékű lesz? Nem hinném.
Senki sem lehet példaértékű, mert akit példaképnek tekintünk, az mind-mind csak illúzió. Elképzelünk valakit valamilyennek, és olyanná szeretnénk válni. De nem, soha nem leszünk olyanok. Nem lehetünk. Mert nincs tökéletes ember, nincs olyan ember a világon, akinek minden tettével és döntésével teljes mértékben, 100%-ig egyet tudnánk érteni, mert mi mind különbözünk, nem vagyunk ugyanolyanok. Másképp gondolkozunk mindannyian, másképp nézünk ki.

És ezek a dolgok mind csak illúziók. Megpróbálunk valakibe belelátni dolgokat, amik talán nem is léteznek. Azokat a tulajdonságokat keressük benne, amiket magunkban is megtalálunk, vagy amiket épp magunkból hiányolunk. Ha pl. valaki népszerűnek tűnik, te pedig félénk vagy, azt hiszed, önbizalma is van, minden mozdulatába, tettébe belelátod ezt, mert belőled pont ez hiányzik, és azt hiszed, olyanná kell lenned, mint ő  - külsőleg és belsőleg egyaránt, aztán megszűnnek a problémák. De tévedünk, hatalmasat tévedünk.

Tehát én azt mondom, ennek nincs értelme. Én is beleestem ebbe a hibába már, hogy olyan embert/embereket dicsértem, akik meg sem érdemlik, és a többi. Nincs tökéletes ember. És teljes mértékben senki sem lehet példaértékű. Csak az illúzióimat láttam. Hazudtam magamnak róla.

S ezt is a társadalmi elvárások szabják meg, hogy ki lehet példaértékű, és ki nem. De ne más döntse már ezt el, könyörgöm. Akkor minek a szabad akarat? Emberek vagyunk mind. És mind hibázunk. Hazudunk. Csalunk. Bűnben élünk. S mindig, minden körülmények között jobb színben akarjuk feltüntetni magunkat, mint amilyenek vagyunk. És ezek után döntsük el, melyik is a másik igazi arca. Aki örökké változtatja a véleményét, aki örökké ellentmondásban áll önmagával, aki örökké megjátsza magát, na az, kérem, milyen példakép lehetne? Gondolkozzunk csak el ezen, s ugyanoda jutunk: nem érdemes illúziókat kergetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kaley.blog.hu/api/trackback/id/tr64693807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.