kaley.blog.hu

"Minden amit hallunk, vélemény, nem tény, és minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság."

Elmélkedés a Jóról és Rosszról

2011.04.16. 22:18 - Kaley

Napjainkban egyre nehezebb különbséget tenni jó és rossz dolgok között, a Jó és a Gonosz fogalma között. Mivel a világot nem tudjuk felosztani feketére és fehérre, így nem tudjuk jó és rossz részekre osztani a világot és az embereket. Vannak hívő és nem hívő emberek, a hívőkön belül pedig külön csoportba tartoznak azok, akik vallásosak. A hívő emberek a vallásuk tanaira támaszkodva döntik el, mi számít jónak és rossznak. Lásd: keresztények 10 parancsolata, vagy a zsidók ilyen-olyan mizériái, bár a legtöbb vallásban elfogadott alapdolog, hogy "ne ölj". A nem hívőknek pedig maradnak a társadalmi szabályok, a társadalmi normák. Mit fogad el a társadalom, mit tolerál a többi ember és mit nem? Bár ez így elég tág értelmezés lenne, mivel sokan nem fogadják el a homoszexuálisokat, és szerintem az nem rossz dolog, ha valaki ilyen.

Vagy hallottuk már mindannyian azt a mondatot, ugye, hogy "minden rosszban van valami jó"? Bár ez fordítva is igaz. Ha teszünk valami rosszat, akkor tanulunk belőle, és az már lehet egy jó dolog, nem? Minden csak nézőpont kérdése végülis, mert hát mindennek lehet pozitív vagy épp negatív hatása is, és nem létezik olyan, aminek csak jó vagy csak rossz oldala, hatása, következménye lenne. Ha valaminek csakis jó oldala lenne, csak jó lenne, és mindenki számára megfelelne, akkor sikerülne megalkotnunk az egyetemes tökéletességet. Tökéletesség pedig nem létezik, mert lehet, ami egyikünknek megfelel, az már az ikszedik embernek pont nem fog.

De van még meredekebb dolog is. A keresztények, a mélyen vallásos keresztények abban hisznek, ugye, hogy a világot Isten teremtette, az első emberek pedig Ádám és Éva lettek. Maga a Biblia is beszámol a Paradicsomból való kiűzetésükről. A kígyó ugyanis kétségbe vonta Isten szavát, s rávette Évát, hogy harapjon bele az almába, mely a tudás fáján termett. Éva evett belőle, s Ádámot is rávette, hogy tegye azt. Isten ezek előtt azt mondta nekik, hogy meghalnak, ha esznek a gyümölcsből, a kígyó ellenben ezzel pedig azt, hogy nem fognak meghalni, de fel fog nyílni a szemük. Erről nekem hirtelen a sok mai buta ember jutott eszembe, akik nem tanultak a történelemből. Akik nem látják, hogy az egyház mennyire manipulatív hatalom, és mennyire lehet irányítani az embereket az úgynevezett hit nevében.

Vagy mi van a nirvánával? A teljes megsemmisülés állapotával? Ezek szerint a végén semmivé válunk mind, a világgal együtt? Az emberiség saját magát fogja kiirtani, s hiába próbálunk küzdeni a természet erői ellen, a Föld tovább fog létezni nélkülünk is. Az ősrobbanás előtt ugye nem volt semmi - most már nézzük azért a tényeket, ne a hiedelmeket meg kitalációkat -, és azóta fejlődünk, kialakul valami majd elpusztul, hisz semmi sem tart örökké. Ergo a Föld sem lesz örökké, és az életünk is véges. A természet újra és újra átformálja magát, és az ellentétes erők kioltják egymást.

Végső megállapítás: a jó és rossz külön nem létezhet, az eredmény végül a semlegesség, a semmi, hisz ebbe az állapotba fogunk jutni mindnyájan egyszer.

De kérdem én, hogyha ezek a jó és rossz dolgok végső soron megegyeznek, akkor mi a helyzet az olyan dolgokkal, mint Isten, természetfeletti, meg Sátán? Ezek is mind kitaláció lenne? Démonok, vámpírok, boszorkányok, mind? Vannak dolgok, amikre találtak ésszerű magyarázatokat. De mi van azokkal a dolgokkal, amikben annyira nem akarunk hinni, sőt, sosem hittük, de mégis átéltünk valamilyen para dolgot, és nincs rá ésszerű magyarázat?

A bejegyzés trackback címe:

https://kaley.blog.hu/api/trackback/id/tr974693830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.