kaley.blog.hu

"Minden amit hallunk, vélemény, nem tény, és minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság."

Plagiarism

2012.02.09. 19:56 - Kaley

Úgy tűnik, 2012 a plagizálás éve lesz.

Napjaink egyik legdivatosabb kifejezése a plágium szó. Nem véletlenül írtam azt, hogy divatos: sokan dobálóznak vele, de nem tudják, valójában mit jelent.

A plágium vagy plagizálás szó szellemi alkotás részleges vagy teljes átvételét jelenti, illetve a plagizált műnek a saját néven való feltüntetését, a forrás/szerző megnevezése nélkül. (Hozzáteszem: jogvédett(!) művek esetén jár ez szerzői jogok megsértésével.)

Hála az internetnek, azt hiszem, felesleges ez a fogalom.

Nos, először is itt volt a kedves Schmitt Pál doktori disszertációjának ügye. Nem értem, mit van mindenki felháborodva, főleg, mivel ehhez senkinek semmi köze. (Kivéve a kedves Schmitt urat, illetve azt a bizonyos bolgár sportolót.) Másrészt, igen, lehet védekezni azzal, hogy mindenki ezt csinálja. MERT TÉNYLEG MINDENKI EZT CSINÁLJA.
Az internetnek köszönhetően ez már mindennapos cselekvés. Már nem azért, de ez a liberális oktatáspolitikának is köszönhető. Suliban mindenre megtanítanak - szigorúan csak elvileg (erről majd egy másik posztban) - kivéve arra, hogy hogyan gondolkodj önállóan, hogyan alkoss önálló véleményt és hogyan fejezd ki azt.

Az írott szövegek mellett nagy visszhangot kapnak a különböző zenészeket érintő plágium-botrányok. Így például vádolták már Avril Lavigne-t is és újabban a Megasztárból megismert botrányhős Tóth Gabit is.

Személyes véleményem: Avrilről nehezen tudom elképzelni azt, hogy tényleg "lopott" volna. Zeneszerző, dalszövegíró, kitűnő énekesnő. Mi szüksége lett volna erre?
Tóth Gabi sosem volt a szívem csücske, de elemezzük ki őt is. A "
Nem kell végszó" c. daláról azt állítják, hogy a refrén feltűnően hasonlít Adam Lambert "If I Had You" c. dalára. (Ez az eurovíziós dala egyébként, melynek szövegét Molnár Tamás írta, a zenét pedig Szabó Zé szerezte.) Nos, én elkövettem azt a hibát, hogy először a cikkeket olvastam el, és csak utána hallgattam meg a számot. Így az emberben alapból van egyfajta előítélet, és így nem lehet ezt tisztán megállapítani. Hatással voltak rám mások véleményei, így nehéz elszakadni azoknak sztereotípiáitól. Egyébként elismerem, tényleg hasonlít, de ez nem 100%-os bizonyíték.

Ha valami egy kicsit is hasonlít valamire, az emberek rögtön ráfogják, hogy plágium. Nem feltétlenül! Létezhetnek ilyen véletlenek, létezhet az, hogy teszem azt, két ember hasonlóan gondolkozik és ki akarja fejteni a nézeteit egy bizonyos témában.

Egyébként régen tök másképpen gondolkoztak az ilyen dolgokról az emberek. A művészetben pl. az volt a cél, hogy az elődök munkái alapján készítsenek valami újat, azt használják fel. Most már nincs ilyen. Persze, az emberi fantázia határtalan, de mégis félünk újat alkotni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kaley.blog.hu/api/trackback/id/tr654693873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.