kaley.blog.hu

"Minden amit hallunk, vélemény, nem tény, és minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság."

Pálgium

2012.04.05. 14:38 - Kaley

2012 elején robbant ki Schmitt Pál plágium-botránya (ahogy az interneten mondják: pálgium - mint ahogyan a bejegyzés címe is mutatja), és azóta ettől hangos a magyar sajtó.

Már nem azért, de szerintem vannak ettől fontosabb és nagyobb gondok is ebben az országban. De hát figyelemelterelésnek ez az ügy tökéletes, nemde? Nos, szerintem mindez poénnak jó, meg el lehet vele viccelődni, de abszolút felesleges lenne ilyen dolgokkal foglalkozni. A média a legjobb manipulátor. Egyébként ezzel csak Magyarországot járatják le ismét – lehet még mélyebbre süllyedni? – hisz a külföldieknek azt sugallják, hogy itt lehet csalni a doktorival. Pedig nem.

Nos, a sztori lényege az, hogy a kedves Schmitt úr 1992-ben szerzett kisdoktori címet, és 2012 elején a HVG.hu pedig plagizálással vádolta meg az immáron ex-köztársasági minisztert. Ebből persze botrány lett, rászállt a média az ügyre, és már a csapból is ez folyik szinte. A vád szerint Schmitt disszertációja egy Nikolaj Georgiev bolgár sporttörténész tanulmányának fordítása alapján készült, aztán egy német ürgével, Klaus Heinemannal is hírbe hozták. No, félreértés ne essék, nem olyan értelemben, hanem a disszertáció keletkezése kapcsán :D A végeredmény az lett, hogy egy bizottság megvizsgálta a dolgozatot, és végül úgy találták, hogy a plágiumvád igaz, s megfosztották Schmitt urat a kisdoktori címétől. Április 2-án pedig le is mondott posztjáról.

Szerény véleményem szerint valakinek igen nagy szálka volt a szemében ez a Schmitt Pali. Én nem védeni akarom, de támadni sem, mégis, ha belegondolunk: eltelt HÚSZ ÉV.

20 év rengeteg idő. Bizonyítékok semmisülhetnek meg, és bizonyítékok kerülhetnek elő a semmiből. Persze, az átlagember rávágja, hogy hülyeségeket beszélek, nemcsak ezzel kapcsolatban. Ha azt emlegetném, hogy létezik háttérhatalom, a piramis, és nincs isten, mi pedig csak egy terelhető birkanyáj vagyunk, akkor is hülye lennék, mert a hétköznapi ember számára ez elképzelhetetlen és inkább illúziókba ringatja magát.

Tehát eltelt 20 év, és érdekes módon az akkori követelményeknek abszolút megfelelt az a nyavalyás kisdoktori (mivel akkor senki nem vizsgálta meg érdekes módon, tehát megfelelt, mert elfogadták), most mégis a mostani követelményekhez igazítják az egészet. Badarság pedig. Ennyi erővel bárkitől el lehetne venni a húsz évvel ezelőtt megszerzett érettségit, diplomát, kisdoktorit, bármit.

Na és akkor lenne itt még valami. Egyik ismerősömnek volt egy aranyos tweetje valamelyik nap. A lényege, hogy ha valaki bemegy érettségizni, és szó szerint a könyvből leírja azt, amit megtanult, akkor az is plágium? Júj, a szerző beperli? Ha netalántán sikeres érettségi vizsgát tesz, akkor majd egyszer csak hopp elveszik tőle?


Összegzésként: ez az ügy kitölti az emberek mindennapjait, tökéletes figyelemelterelés, hiszen olyan dolgokkal, mint a munkanélküliség, cigánybűnözés, iskolák bezárása, stb. abszolút felesleges foglalkozni, nemde? (...bár a kormánynak ez nem is érdeke.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kaley.blog.hu/api/trackback/id/tr744693877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.