kaley.blog.hu

"Minden amit hallunk, vélemény, nem tény, és minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság."

Légy önmagad!

2012.05.16. 23:19 - Kaley

Hányszor halljuk ezt a mondatot, ugye? De vajon elgondolkodtatok-e már azon igazán, hogy mit is jelent annak lenni? És hányszor fontoltátok már meg, hogy mostantól tényleg önmagatok lesztek?

Önmagunknak lenni annyit jelent: őszintének lenni, kimondani amit gondolunk, nem hagyni korlátok közé szorítani magunkat. Szerintem.

Amit nem értek, az a szülők berögződése. (Nemcsak a szülőké, vegyük inkább úgy: az idősebb korosztályé.) Miért van az, ha valaki már nem úgy néz ki, mint a tömeg, akkor az már nem normális? Miért van az, ha valakinek színes a haja, az már rögtön haszontalan ember?

Ilyen szempontból kétféle ember van: az, aki tényleg mer önmaga lenni, és az álszenteskedő. De valóban könnyű önmagunknak lenni? Nem hinném. Ebben a világban nem.

Ismertem egy lányt, és pont a szabadsága miatt irigyeltem. Mert önmaga lenni. És tudott is. Nem korlátozta őt senki. Én nem vagyok ilyen könnyű helyzetben. Basszus, 19 éves vagyok, de nem értem, miért mások akarják eldönteni helyettem, hogy hogyan nézhetek ki és hogyan nem. Miért fáj másnak az, ha színes a hajam, vagy feketére van kilakkozva a körmöm.

Ahogy egyik ismerősöm megfogalmazta: engem nem a hétköznapi dolgok érdekelnek. És ez így is igaz. Engem azok az apró részletek is érdekelnek, ami a hétköznapi embernek nem számít, mert észre sem tudja venni. Mert nem akarja. Mert nem képes megértő lenni. Mert nem képes másképp gondolkozni. Érzékeny vagyok és vágyom arra, hogy magam mögött hagyhassam mindazt, ami már 19 éve mardos belülről.

Álszent emberek között élek, ez az igazság. Mások előtt mutatják a szépet és teszik a jót, de a zárt ajtók mögött mindenki leveti az álarcát. Tőlük olyan a világ, amilyen. Azt hiszik, majd ők jobbá teszik ezt a helyet és megváltják. Ez azonban nem igaz. Inkább rontanak rajta, s aki amúgy is a földön van, abba még egyet belerúgnak. Mert minden ember csak a kis hülye szar problémájával van elfoglalva.

Az igazság az, hogy nem azok fogják előbbre vinni a dolgokat, akik megtagadják a kultúrát, a művészetet és elnyomják azt, aki fogékony eziránt. Aki csak önmaga akar lenni.

Ahogy már írtam: nem vesszük észre, de elég egyetlen szó… vagy még annyi sem kell, és akár egy élet mehet tönkre. 

A lényeg: nem szabad hagyni, hogy folyton mások uralkodjanak felettünk. Aki folyton mások véleményére ad és mások elvárásai szerint akar cselekedni, az örökre jellemtelen marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://kaley.blog.hu/api/trackback/id/tr664693949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.