kaley.blog.hu

"Minden amit hallunk, vélemény, nem tény, és minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság."

Hitelrontás

2012.07.10. 20:59 - Kaley

Az egyik legbiztosabb módja annak, hogy tönkretegyél egy embert, ha megtöröd az önbizalmát, az önmagába vetett hitét, egyszóval: lelkileg bántod. Addig rugdosod, amíg mozog. Tapasztalataim szerint a fiatalok értenek ehhez a legjobban. A többség intoleráns, kegyetlen és ítélkező. És nem gondolnak bele, egy percre sem, hogy a szavaknak, amiket kimondanak, mekkora súlya van.

A hazugság nap mint nap rögzül az elménkben. Vannak, akik mindezt tudatosan alkalmazzák. Ezt a folyamatot hívják hitelrontásnak. Nem kell hozzá más, csak rengeteg hazugság. Velem is ezt csinálták (és még most is csinálják…)

Mondok egy példát! Van egy csaj, te azt mondod róla, ő egy hülye kurva. Lehet nem is ismered, lehet közöd nem lesz hozzá az életben, lehet nem is tudsz róla semmit, de azt mondod rá, hogy egy hülye kurva. Terjeszted. Nem kell bántanod őt, nem kell fenyegetned, semmit nem kell tenned. Csak terjeszted. Elmondod másoknak is, és mások hisznek neked. Az nem számít, hogy igazat mondasz-e. Tekintélyed van velük szemben, elhiszik. És tovább terjesztik. Az senkit nem fog érdekelni, hogy igazat mondasz-e. Lehet, eddig sose hazudtál, így senki sem fogja feltételezni, hogy az ötszázhuszonkét-milliomodik szavad hazugság lesz. Az pedig senkit nem fog érdekelni, hogy az a másik lány tényleg egy hülye kurva-e. Te megtetted az első lépést, rossz hírét keltetted. Utálni fogják, kiközösíteni, talán meg is verik. Viszont te már soha többé nem engedheted meg magadnak azt, hogy azt mondd: „Talán nem is egy hülye kurva”. Pedig nem vagy tévedhetetlen te sem!!!

Mindezek ellenére, szembe tudnál nézni azzal, hogy talán egy ártatlan ember életét tetted tönkre? Elfogadnád, hogy bántottad, talán ok nélkül? Persze, hogy nem. Könnyebb hazugságokba ringatni magad, és ragaszkodni a hazugságodhoz. Rögeszmévé válik a végén mindez.

Egy aprócska mechanizmus az elmében, melynek a pszichiátria és a pszichológia történelmében nyoma sincs…

Aki olvasta Duncan Shelley trilógiáját, annak ez a gondolatsor ismerős lehet. Az ő példája alapján írtam, s akár a saját példámat is leírhattam volna, de nem akarom. Mindenesetre furcsa, mennyi ember képes alkalmazni ezt. Vannak, akik tudatosan, vannak akik nem. És főleg azok használják ezt, akik az emberek elbutítása ellen harcolnak… De kérdem én: mindezt úgy, hogy ugyanúgy manipulálnak másokat? Mert akkor eleve kudarcra van ítélve az egész.

A bejegyzés trackback címe:

https://kaley.blog.hu/api/trackback/id/tr244693942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.