kaley.blog.hu

"Minden amit hallunk, vélemény, nem tény, és minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság."

Antidepresszánsok: a legális lobotómia?

2012.07.12. 10:38 - Kaley

Címkék: pszichológia

Nemrégiben olvastam egy cikket az antidepresszánsokról. A cikket egy Shane Ellison nevű illető írta, s szerinte ezek a szerek többet ártanak, mint használnak az emberi szervezetnek. Tulajdonképpen felkockázzák az agyat - pont úgy, mint a lobotómia során teszik azt, csak ez az eljárás épp fájdalommentes.

Aki nem lenne tisztában a lobotómia fogalmával...
A lobotómia az agy elülső részének, a homloklebenynek az effektív megsemmisítését jelenti. Az eljárás személyiségváltozással, vagy szellemi leépüléssel jár. Régebben skizofrénia, krónikus depresszió illetve szorongások kezelésére használták. (Legalábbis akkor NYÍLTAN használták :D Vicces, az emberek azt hiszik manapság nem történnek ilyenek, hát dehogynem, csak épp nem fogják világgá kürtölni...)

Három úriember nevét szokás megemlíteni a lobotómia eljárás kapcsán, az első egy svájci pasas, Dr. Gottlieb Bruckhardt, aki 1890-ben részleges lobotómiát hajtott végre a páciensein egy elmegyógyintézetben. Mindezt úgy, hogy lyukat fúrt a koponyáikba (gondolom nagyon kellemes lehetett...) aztán eltávolította agyuk egy részét. Az egyik beteg meghalt, a másik 10 nap múlva meghalt.
A második hapsi António Egas Moniz volt, aki 1936-ban szintén lyukat fúrt páciensei fejébe, és alkohol befecskendezésével pusztította el az agysejteket. (Tömény alkohol, gondolom, ez is kellemes lehetett...) Ami a legjobb: az ürge Nobel-díjat (!!!) kapott ezért a felfedezéséért 1949-ben. Hát gratulálok...
Walter Freeman neve talán ismerősebben hangzik. Ő egy amerikai orvos volt, akit sokan a lobotómia atyjaként is neveznek. Kifejlesztett egy új módszert, mely során a könnycsatornán keresztül tárta fel az agyat (bár az orrlyukon keresztül is végezték az eljárást). Ennek során egy jégcsákányhoz hasonló eszközt szúrtak az ember szemgödrébe (biztos előbb odébb tolták a szemét... vagy úgy voltak vele, hogy az eljárás után már úgyis mindegy neki), majd egy kalapács segítségével ezt átütötték a szemgödör felső vékony csontrétegét. Ezután a jégcsákány-szerű eszközt ide-oda mozgatták - mint egy fűrészt - hogy eltávolítsák az agy megfelelő részét. Freemannek az volt az elképzelése, hogy ez az eljárás egyszer majd olyan elterjedt lesz, mint egy egyszerű fogtömés. Több mint 3500 lobotómiát csinált. Egyébként ő hajtotta végre ezt a műtétet John F. Kennedy 23 éves húgán is, Rosemary-n, mert hangulatzavarai voltak. A várt hatás helyett a lány szellemileg visszafejlődött, zombit csináltak belőle.

(Lobotómiával kapcsolatos filmek: A viharsziget, Álomháború, Ópium, Száll a kakukk a fészkére)

Most, hogy megvolt a történelem, térjünk is vissza az antidepresszánsokhoz, és Shane Ellison tanulmányához. Shane-nek egyetemi diplomája van szerves kémiából, és elég tapasztalt a gyógyszerkutatásban, tervezésben és előállításban.

A lobotómia - a világ csúfságaival szembeni megküzdés képességétől való megfosztással - mindenféle elmebaj számára nyitná meg a kapukat: a depresszió, az öngyilkosság és a gyilkolás valósággá válnak. És pontosan ez az, amit egy SSRI (antidepresszáns) okozhat molekuláris szinten: eltávolítja az agynak azt a részét, mely abban segít, hogy legyőzzük a nehézségeket. Az SSRI megpróbálja a szerotoninként ismert 'megküzdési' molekula szintjét emelni. Az SSRI megkísérli a szerotonin szint növelését oly módon, hogy 'szelektíven' gátolja annak idegsejtek által való 'visszavételét'. Innen származik az SSRI betűszó is: szelektív szerotonin visszavétel gátló (selective serotonin reuptake inhibitor). Ez az elegáns név úgy tűnik hipnotizálja az orvosdoktorokat, hogy megadást írjanak fel receptre, de ez nagyon buta elképzelés. Amíg megpróbálja a szerotonin visszavételét gátolni, az SSRI egyben gátolja annak leadását is. Az agy azon részei, melyek a leadást és visszavételt gátolják átkozottul hasonlóak - végül is ugyanazzal a molekulával dolgoznak. Az SSRI nem annyira intelligens, hogy felismerje, melyik részre kell hatnia. Így hát azt teszi, amit bármelyik buta gyógyszer is tenne és mindkettőt gátolja. A végeredmény: nincsenek megküzdési molekulák az agyban. Mély szomorúság, félelem és harag veszik át az uralmat. Ezt meg is figyelték az SSRI kipróbálásának korai szakaszában, de a kísérleti alanyoknak megengedték, hogy kiszálljanak, vagy hogy a kémiai lobotómiából származó fájdalmat elnyomják fájdalomcsillapítókkal és/vagy izomlazítókkal. Így a gyógyszeripar könnyedén elrejthette az SSRI káros hatásait, jött a Gyógyszer Hatóság engedélye és ezzel egyidőben az öngyilkosságok terjedése.

Az SSRI egy másik megküzdési molekulát is blokkol az agyban, a dopamint. A szerotonin és dopamin eltávolításával az agyból az antidepresszánsokat szedők nem képesek boldogságot TALÁLNI és ÉREZNI a fűrész és szike mentes lobotómiának köszönhetően.

Azok a szerek, melyek a 'denaturáció' néven ismert kémiai reakcióban részt vesznek, segítik a megküzdést. Ilyenek például, a folsav, a trimetilglycin és a metilszulfonil metán. Ezek az életfontosságú anyagok természetes módon hozzáférhetőek a tejsavóból előállított fehérjében, a spenótban, a napraforgó magban, a kagylóban, a répában és a céklában. Súlyos depresszió esetén az esszenciális aminosav és természetes szerotonin fokozó L-triptofán (nem 5-HTP) sokkal biztonságosabb alternatíva, mint az SSRI. Könnyű hozzájutni, és nem fogja mellékesen felszámolni az ember megküzdési képességeit és öngyilkosságba vagy őrjöngésbe taszítani. A testmozgás és a cukorbevitel minimalizálása természetesen létfontosságú életmódbeli szokások, melyek a jó lelki állapotot biztosítják.

Források: newswithviews.com ; antidepresszans.tenyek-tevhitek.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kaley.blog.hu/api/trackback/id/tr364694138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.