kaley.blog.hu

"Minden amit hallunk, vélemény, nem tény, és minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság."

Félig ösztönlény

2012.09.09. 15:34 - Kaley

Címkék: pszichológia

Az ember ösztönlény is. Vannak dolgok, amikre nagyon vágyunk, és megpróbálunk felállítani egy fontossági sorrendet. De mi van akkor, ha van két dolog, ami közül nem tudunk választani?

Mostanában azon gondolkoztam, hogy mi motiválja ennyire az embereket, kinek miért fontos egy bizonyos dolog, stb. És miért pont az, miért nem elég, ha van egy társad, miért kell a sikert, a pénzt hajszolni... Tegnap beugrott.

A válasz a Maslow-féle piramisban rejlik. Aki egy picit konyít a pszichológiához, az biztos hallott már róla, de azért megpróbálom összefoglalni. Abraham Maslow még az '50-es években dolgozott ki egy úgynevezett szükségletelméletet, egy szükséglethierarchiát, mely később a motivációkutatás egyik alaptétele lett. Így Maslow a motiváció fogalmát és a motívumokat vizsgálta közelebbről.

Alapjában véve minden célirányos viselkedés motivált cselekedés. Cselekvéseink indítékai azok a késztetések, amelyeket valamely szükséglet jelentkezése hoz létre. Ezeket a késztetéseket nevezzük motivációnak. Motivált viselkedést elsősorban az alapvető biológiai szükségletek váltanak ki. A motívumokat pedig három nagy csoportra oszthatjuk: túlélési, szociális és humán motívumok.

A szükségletek a legősibb és legalapvetőbb motívumok. Az emberek számára jelzik valaminek a hiányát, legyen az tárgy, személy, fogalom vagy eszme.

piramis.jpg
(Vannak ábrák, melyeken több szintre van osztva piramis, de ez ne legyen megtévesztő hatással senkire sem :D)

A piramis alapját azok a fiziológia szükségletek képezik, melyek nyilvánvalóan elengedhetetlenek a túléléséhez. 
(étel, víz, levegő, biztonságérzet, fajfenntartás) A második szinten a biztonság és védelem szerepel, vagyis az otthon megteremtése, a biztonságérzet. Ezek nem teljesen elengedhetetlenek a túléléshez, de kevésbé sürgetőek, mint az alsó szinten található dolgok. Az első két szintet tehát a biológiai, fiziológiai szükségletek alkotják.

A felső három lépcsőn a pszichológiai, kognitív szükségletek foglalnak helyet. Láthatjuk, hogy ezek már kezdenek szociális színezetet ölteni.

Leegyszerűsítve:

5. Önmegvalósítás
4. Önértékelés, önbecsülés szükséglete
3. A szeretet szükséglete
2. A biztonságérzet megteremtése
1. Biológiai, fiziológiai szükségletek

Na már most, mi van akkor, ha az embernek választania kell, mi a fontosabb. Vagyis, nem is az, hogy mi fontosabb, hanem sokkal inkább, hogy merre felé kéne továbbhaladnia. Olyasmi, mint az ész és a szív harca egymással. Ha az egyik dolgot választod, elveszted a másikat, és mindig lesz egy részed, amelyik bánni fogja, ha lemondasz az egyik dologról. Szerelem vagy önmegvalósítás? Melyik lesz fontosabb? Itt a válasz a kérdéseimre, amelyek felmerültek bennem az utóbbi napokban. Szerethetsz valakit akármennyire, a saját álmai fontosabbak lesznek bizonyos szempontból, és erről nem tehetünk. Ez ösztönös. Ezzel nincs is baj, ha össze tudod ezeket a vágyakat egyeztetni a másikéval. De ha mégse, akkor lehet tényleg nincs közös jövőtök.

Végezetül egy videó.

"Néha elmém csak úgy érti meg szavam,
ha félig ösztönlénynek érzem magam.
De a vadabb énem is táplálnom kell,
hogy szelídebbik ne kopjon el."


A bejegyzés trackback címe:

https://kaley.blog.hu/api/trackback/id/tr324764594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.