kaley.blog.hu

"Minden amit hallunk, vélemény, nem tény, és minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság."

A Halloween és a sütőtök

2012.10.29. 22:35 - Kaley

Címkék: Halloween

A hónap végén itt van Halloween (All Hallow’s Eve), azaz Mindenszentek előestéje, mely ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, s elsősorban az angolszász országokban ünneplik október 31-én.

Mikor Magyarországon szóba kerül ez a nap, a legtöbben előjönnek a „divatünnep” kifejezéssel, illetve azzal védekeznek, hogy „egy újabb hülyeség, amit átvettünk az amerikaiaktól”…

Tény, hogy a Halloween nem egy tipikus magyar ünnep. Nyomait maximum dekorációs tárgyakban fedezhetjük fel, de jelmezes bulik, feldíszített udvarok és ehhez hasonló dolgok nem igazán fordulnak elő. Kevesen tudják, mit is ünnepelünk Halloweenkor, s azt még kevesebben, hogy mik ennek a hazai „vonatkozásai”. De mielőtt ebbe belekezdenék, tisztázzuk a Halloween történetét.

A Halloween alapja egy ősi kelta, szelleműző népszokás, a Samhain. Ez a napisten ünnepe: a termés betakarítása után, a tél beköszönte előtt fénnyel, meleggel és mulatozással tisztelegtek előtte, s űzték el a démonokat. Akkoriban a kelta újév kezdete november 1-jére esett, s ez is az ünnephez kötődik. Sokkal korábban alakult ki, mint a keresztény ünnepek, a Mindenszentek és a Halottak Napja, s egyrészt emiatt igazították a „pogány” ünnepekhez a keresztény szokásokat is. Írországban szinte már feledésbe merültek ezek a szokások, de a 19. században az Egyesült Államokban éledt újjá az ír bevándorlók jóvoltából, s azóta elterjedt az egész világon. Az angolszász országokban ilyenkor szinte minden narancsba és feketébe öltözik. A gyerekek jelmezekbe bújnak, s házról házra járnak édességet kérve, a felnőttek pedig jelmezbálokat szerveznek, vagy csak jól szórakoznak. A Halloween elengedhetetlen jelképei közé tartoznak a fekete macskák, a denevérek és az elmaradhatatlan töklámpás, ami a sötétség elleni harc szimbóluma.A töklámpás lett a legfontosabb jelképe a Halloweennek. A legenda szerint Jack, egy részeges ír patkókovács, kegyetlen tréfákat űzött mindenkivel, s egyszer az ördögöt is megviccelte. Amikor az eljött érte, utolsó kívánságként felküldte egy fára almáért, aztán a fát keresztekkel tűzdelte körül, s így az ördög nem tudott lejönni. Végül szabadságáért cserébe azt az ígéretet csikarta ki az ördögtől, hogy életben hagyja, sőt később sem kerülhet a pokolra a lelke. Halála után viszont nem juthatott be a mennyországba, de az ördöggel kötött alkuja miatt a pokolra sem kerülhetett. Az ördög egy széndarabot (más források szerint egy szikrát a pokol tüzéből) adott Jacknek, amit ő egy marharépába rakott lámpásnak. Tarlórépa lámpást az 1700-as évektől kezdve készítettek az írországi ünnepeken. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel.Bár a töklámpást abszolút amerikai dolognak tartja a többség, híres magyar töklámpásokat is találunk a történelemben:

* 1082-ben a király elleni összeesküvés miatt László börtönbe záratta Salamont. Hogy meg ne szökjön, a börtönt szigorúan őriztette, és éjszakára töklámpásokkal világíttatta be. Innen ered a „fénylik, mint a Salamon tök” mondás (manapság kissé félreérthető :D)

* Az 1700-as évektől kezdve Nagydoboson – ahol ma is sütőtököket termesztenek – a megmaradt tökökből lámpásokat készítettek, amivel farsangkor ijesztgették a mulatozókat.

Véleményem szerint ez egy szerethető ünnep, sőt imádom a Halloweent. Az összes többit – a Karácsonytól kezdve a nemzeti ünnepekig – utálom. Lehet furcsán hangzik ez, de sokkal szívesebben élnék Amerikában például, mert ott van hangulata és hagyománya az ilyen dolgoknak. Nemcsak a Halloweennek, hanem a Karácsonynak is például. Nem úgy, mint itt... Itt egyre inkább azt veszem észre, hogy a legtöbb ünnep Magyarországon már csak képmutatás, és ez elég rossz dolog...

A bejegyzés trackback címe:

https://kaley.blog.hu/api/trackback/id/tr64878046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.